دکتر مطلبی با تاکید بر اینکه هر نوع ورود به عنوان غریبه در پهنه های آبی اعم از آب های سرزمینی و داخلی باید با رعایت کامل ملاحظات زیست محیطی باشد گفت: در نظر داشته باشیم که در اکوسیستم های آبی ما مجموعه های موجودات با یک همزیستی مسالمت آمیز و زنجیره ای دقیق در کنار هم زیست می کنند و هرزمان که ورود موجود بیگانه چه به صورت پدیده فیزیکی نظیر ورود Mnemiopsis leidyi  به عنوان «شانه دار مهاجم کاسپین» یا Cocholodinium polykrikoides به عنوان عامل جلبکی «کشند سرخ» جنوب، وارد اکوسیستم شده چالش هایی ایجاد کرده است.
 
احیای زیستگاه طبیعی
رئیس موسسه تحقیقات شیلات ایران گفت: از همین دست می توانیم به ورود نا بخردانه انسانی هم در اکوسیستم ها که زیستگاه به هم پیوسته زنجیره ای از موجودات آبزی هستند، اشاره کنیم. انواع ورودهای بدون ارزیابی و کارشناسی نشده در استخراج ها، اکتشاف ها، بهره برداری ها، آلاینده های خانگی و صنعتی که زیستگاه های آبی ما را متاثر می کنند، در همین ردیف طبقه بندی می شود.
وی ادامه داد: یکی از نمونه های بارز این گونه ورودها، رودخانه «سپید رود» است که با دست خودمان زیستگاه هایی را تخریب کرده ایم که مامن زاد آوری ماهی «رود کوچ» با ارزش خاویاری است و تخریب ما انسان ها به واقع فضای حضور را از ماهی خاویاری سلب کرده است.
وی تصریح کرد: هدف اصلی ما حفظ زیستگاه های طبیعی در دریا با هدف حمایت و حفاظت از تنوع گونه ای و با نگاه زیست محیطی به آبزیان است. اما آنجا که چاره از ما ساقط می شود، ایجاد زیستگاه ها و پناهگاه های مصنوعی را در دستور کار داریم.
 
شاه میگوی خزری اولویت سال 1391
دکتر مطلبی در پاسخ به سوال خبرنگار سبزپرس درباره بر برنامه های موسسه تحقیقات شیلات پیرامون توجه به «شاه میگوی خزری» به عنوان گونه ارزشمند اقتصادی مهجور خزر گفت: پرداختن به موضوع شاه میگو از اولویت موسسه تحقیقات شیلات ایران در سال جاری است.
دکتر مطلبی افزود: شاه میگو، مزیت بسیار بالای اقتصادی دارد و در حال حاضر یکی از زیستگاه های آن نیز پشت سد ارس است که برداشت 250 تن در سال را نیز داریم. اما به لحاظ اهمیت آن به عنوان یکی از گونه های با ارزش کاسپین و حتی از گونه هایی که پیش از این در تالاب انزلی نیز موجود بود، در سال جدید تولید و پرورش مولد و تکثیر و پرورش شاه میگو در خارج از شرایط دریای خزر و پشت سد ارس را در دست اقدام داریم.
دکتر مطلبی خاطر نشان کرد: ضمن آنکه محققان ما احیای ذخایر این گونه را با توجه به آنکه از گونه های مطرح تنوع زیستی دریای خزر است، در دست دارند و از دو هفته قبل عملیات هیدروبیولوژی و بررسی ذخایر شاه میگو در پشت ارس در دست انجام است.
دکتر مریم فلاحی رئیس پزوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور نیز با اشاره به اینکه رسوب و تجمع آلاینده ها، شرایط این گونه را در تالاب انزلی به شدت کاهش داده است گفت: خوشبختانه مطالعات پیرامون این گونه کامل شده و ما آماده هستیم با توجه به دانش فنی اعم از تکثیر، پرورش، مولد سازی، چیره غذایی و حتی کشت توام آن بتوانیم در صورت تمایل، با علاقمندان تولید همکاری لازم را داشته باشیم.
 
آرتمیا از ارکان حیات دریاچه ارومیه است
دکتر مطلبی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سبزپرس مبنی بر تاثیر خشکی دریاچه ارومیه بر حیات آرتمیا و موضع گیری موسسه تحقیقات شیلات ایران در این باره نیز گفت: مسئله دریاچه ارومیه برای ما بسیار مهم است و تحلیل علمی ما در خصوص حیات دریاچه ارومیه بر این مبنا است که دریاچه ارومیه یک اکوسیستم است که علاوه بر فاکتور آب، موجودات زنده، تنظیم کننده حیات آن هستند.
وی افزود: اگر آرتمیا را به عنوان گونه با ارزش اقتصادی دریاچه ارومیه می شناسیم، باید توجه کنیم که آرتمیا برای حیات وابسته به جلبکی است که در این دریاچه ساکن است. از طرفی در این دریاچه موجودات فرصت طلبی همچون باکتری های «هالوفیت» هم هستند و اگر می بینیم زمانی در هر لیتر آب دریاچه ارومیه بین 15 الی 25 آرتمیا رویت می شد و این رقم امروز به عددی بین دو تا شش عدد کاهش یافته، به این معنا است که در زنجیره اکولوژیک دریاچه اختلال ایجاد شده است.
وی توضیح داد: با افزایش شوری آب، آرتمیا کم می شود. کاهش آرتمیا فرصت رشد بیش از حد به جلبک هایی می دهد که غذای آرتمیا هستند و شکوفایی جلبک ها و رنگدانه های آنها همان خبری است که از قرمز شدن دریاچه ارومیه می شنویم. فعالیت هالوفیت ها هم بیشتر شده و دور نامطلوبی ایجاد می شود.
دکتر مطلبی گفت: ما از دیدگاه مرکز تحقیقات شیلات نیز برای احیای دریاچه ارومیه طرحی تهیه کرده و به مسئولان مربوطه تحویل داده ایم. از طرفی ما امیدوارانه بنا را بر این می گذاریم که مسئولان موفق به تامین آب برای دریاچه ارومیه خواهند شد و تلاش می کنیم در صورت حل مسئله آب، این دریاچه گونه اقتصادی آرتمیا را از دست ندهد.
وی افزود: ما برای تشکیل بانک ژن آرتمیا اقدام کرده ایم. همچنین در مناطقی غیر از دریاچه ارومیه، در شمال و جنوب و استان های مرکزی، سایت هایی برای تکثیر و پرورش آرتمیا با هدف تولید «سیست» و «بیومس» آرتمیا احداث کرده ایم.
رئیس موسسه تحقیقات شیلات ایران گفت: در سفر هیئت دولت مصوبه ای برای بازسازی ذخایر دریاچه ارومیه گرفتیم تا بتوانیم به رغم همه شرایط نامساعد فعلی، این ذخایر را حفظ کنیم. چراکه عطف به رابطه زنجیره ای حیات، دریاچه ارومیه بدون آرتمیا مفهوم ندارد.
 
هنوز اطلاعات کلونی مرجانی تنگه هرمز به دست ما نرسیده است
دکتر مطلبی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سبزپرس درباره شناسایی کلونی مرجانی جدید توسط گروه مستندسازان «کاوش در اعماق خلیج فارس» گفت: ما تعلق خاطر صمیمانه به آقای عبدی پور (کارگردان مجموعه) و تلاش های ایشان داریم. اما ذکر این نکته در خور توجه است که ما طبق وظایف حاکمیتی خود مکلف هستیم تا چهار نوبت و درصورت مساعد نبودن شرایط حداقل دو نوبت پایش و ارزیابی ذخایر در آبهای شمال داشته باشیم.
او ادامه داد: در جنوب نیز با توجه به کشتی های تحقیقاتی که در اختیار ما به عنوان تنها نهاد دریایی است، کاوش ها و بررسی هایی را در مورد مرجان ها به طور مستمر در اعماق مختلف، حتی بیش از 200 متر انجام می دهیم. اگرچه اطلاعات دقیق و مشخص کلونی مرجانی را هنوز از آقای عبدی پور دریافت نکرده ایم، اما بر اساس اطلاعات به دست آمده از گشت های مطالعاتی دریایی، ذخایر مرجانی آب های جنوب را می شناسیم.
مطلبی افزود: با توجه به اهمیت کلونی های زیبای مرجانی در تبادلات یونی داخل آب که در تامین اکسیژن برای آبزیان موثر است، مرجان ها به عنوان بستر حفظ حیات برای ما بسیار اهمیت دارند. لذا کارگروه های مشترکی با سازمان حفاظت محیط زیست تشکیل داده ایم و در نظر داریم پس از «چابهار» که اصلی ترین کلونی های مرجانی پهنه های آبی ما را تشکیل می دهند، برای احیا و حفاظت بیشتر و بهتر مرجان های جزیره کیش نیز وارد عمل شویم.