دکتر مطلبی که برای بازدید از پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی کشور به انزلی سفر کرده بود به خبرنگار ان گفت: ما در بخش تحقیقات شیلات ایران اعتقاد جدی کارشناسی داریم که باید جلوی واردات بی رویه تخم چشم زده با رنگ و لعاب های گوناگون گرفته شود. چراکه صنعت آبزی پروری سردآبی ما یکی از بزرگترین زیان ها را از همین ناحیه متحمل می شود.
اصطلاح «تخم چشم زده» در بین آبزی پروران به تخم های ماهی اطلاق می شود که آماده تبدیل شدن به بچه ماهی هستند.
دگتر مطلبی گفت: هر اندازه هم که دقت به خرج دهیم، بازهم بیماری و امراض از طریق ماهیان وارداتی، ممکن است به کشور منتقل شوند ضمن آنکه ما شناسنامه ژنتیکی هیچکدام از تخم های وارداتی را در اختیار نداریم.
مطلبی گفت: علاوه بر این، طرح جامع اصلاح نژاد ماهی قزل آلا به تصویب رسیده است و فعالیت های مرتبط با آن آغاز شده و از دو سال قبل نیز پروژه تک جنسه کردن ماهی قزل آلا در «مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سرد آبی یاسوج» در دست اجرا است.
وی ابراز امیدواری کرد: با به ثمر رسیدن این فعالیت دوساله، امسال تخم چشم زده تک جنس قزل آلا که در داخل تولید شده است را در اختیار تولید کنندگان قرار دهیم.
دگتر مطلبی همچنین اضافه کرد: ما ضمن انجام طرح جامع اصلاح نژاد قزل آلا، به صورت مدیریت شده گونه های لاین های پر تولید سایر کشورها را نیز از نظر دور نداشته و با انجام تحقیقات لازم و سپس بومی سازی آن، چنانچه در مقایسه عملکرد مطلوب باشند، به بخش صنعت معرفی خواهیم کرد.
یکی از مشکلات تولید کنندگان ماهی قزل آلا، تهیه تخم چشم زده تک جنس یا عقیم است که معمولاً به عنوان تخم چشم زده عقیم فرانسوی با قیمت بالا قابل تهیه است.
تهیه تخم ماهی های عقیم از آن جنبه برای تولید کنندگان حائز اهمیت است که این ماهی ها، در چرخه تولید، بازدهی بیشتری دارند. در ماهی های معمولی، بخشی از انرژی جذب شده توسط ماهی، صرف تقویت قوای جنسی می شود اما در ماهی های عقیم، این انرژی تماما برای رشد و فربه شدن عضلات آن صرف می شود و از این رو میزان تولید افزایش می یابد.
با این حال از آنجا که تخم تک جنسی ماهی قزل آلا در ایران تولید نمی شد، تولید کنندگان ماهی قزل آلا مجبور به خرید تخم های وارداتی بودند که علاوه بر افزایش هزینه تولید، خطراتی نظیر شیوع بیماری ها و برهم خوردن خلوص ژنتیکی را نیز در پی دارد.