سخنرانی علمی با عنوان روشهای سبز و نوین استخراج ترکیبات با ارزش افزوده بالا از محصولات جانبی آبزیان در پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی سخنرانی علمی با عنوان روشهای سبز و نوین استخراج ترکیبات با ارزش افزوده بالا از محصولات جانبی آبزیان در پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی برگزار گردید 1398/10/23 (749) (0) سخنرانی علمی با عنوان روشهای سبز و نوین استخراج ترکیبات با ارزش افزوده بالا از محصولات جانبی آبزیان در پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی به گزارش روابط عمومی پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، سخنرانی علمی تحت عنوان" روشهای سبز و نوین استخراج ترکیبات با ارزش افزوده بالا از محصولات جانبی آبزیان "توسط جناب آقای دکتر مهدی آل بو فتیله در مورخ98.10.22 در سالن کنفرانس پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور ارایه شد. در سال های اخیر مصرف آبزیان به دلیل اثرات مثبت آنها بر سلامتی انسان ها رو به افزایش است. بخش عمده ای از آبزیان طی عملیات فرآوری به محصولات جانبی غیرخوراکی تبدیل می گردد. این منابع حاوی مقادیر زیادی از پروتئین ها، پلی ساکاریدها، چربی و روغن ها، رنگدانه ها، ویتامین ها و مواد معدنی می باشند. استخراج و استفاده از این ترکیبات در فرمولاسیون محصولات غذایی، دارویی و آرایشی-بهداشتی می تواند باعث افزایش بهره وری از منابع در دسترس و همچنین کاهش مشکلات زیست محیطی مرتبط با دفع محصولات جانبی آبزیان گردد. تاکنون روش های متعددی برای استخراج ترکیبات با ارزش افزوده بالا از این منابع همچون خیساندن، سوکسله و تقطیر با آب و حلالهای آلی مورد استفاده قرار گرفته اند. این روش ها معایبی مانند بازده کم، زمان طولانی استخراج، نیاز به مقادیر زیاد حلال با خلوص و قیمت بالا، تبخیر مقدار زیاد حلال طی فرآیند استخراج، گزینش پذیری کمتر و تجزیه حرارتی ترکیبات حساس به دما دارند. برای غلبه بر این محدودیت ها، با توسعه و گسترش فناوری های سبز، چندین روش نوین استخراج از قبیل سیال فوق بحرانی، آب زیر بحرانی، فشار بالا، مایکروویو، فراصوت، میدان الکتریکی پالسی، مایع تحت فشار، فرآیندهای جداسازی غشایی، استخراج بر پایه تخمیر و آنزیم ها در دنیا مورد مطالعه و بهره برداری صنعتی قرار گرفته اند. حفظ خصوصیات کیفی ترکیبات، افزایش بازده استخراج، کاهش میزان مصرف انرژی، کاهش زمان فرآیند، کاهش مصرف حلال های مضر و گرادیان حرارتى کمتر از مزایای مهم روش های سبز و نوین در مقایسه با روش های متداول بحساب می آیند..