به گزارش روابط عمومی پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی (بندرانزلی) در راستای سلسله جلسات شبکه توسعه آبزی پروری پایدار در منابع آبهای داخلی، نشست علمی با موضوع " مدیریت تغذیه آبزیان با تاکید بر ماهیان سردابی " در روز سه شنبه مورخ 30 مرداد 1403 در سالن جلسات پژوهشکده بصورت برخط با شرکت محققین و پژوهشگران موسسه تحقیقات علوم شیلاتی و پژوهشکده های تابعه در سرتاسر کشور، دانشگاه ها و کارخانجات تولید غذای ماهی در بخش خصوصی برگزار شد. این نشست با خوشامدگویی و تبیین اهداف برگزاری آن توسط صیاد بورانی رییس پژوهشکده آغاز شد.
محمود حافظیه معاون پژوهش و فناوری موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، علیرضا قائدی عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، حمیدرضا مشفقی مشاور و کارشناس ارشد خوراک آبزیان، امیرسلطانی مدیر تولید کارخانه فرادانه و سرکار خانم رودابه روفچایی محقق پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی به ترتیب در خصوص موضوعات استراتژی تغذیه در ماهیان قزل آلای رنگین کمان، فرمولاسیون و تولید خوراک آبزیان، ارائه چالش ها و راهکارهای صنعت خوراک آبزیان، آشنایی با شاخص های کیفی خوراک اکسترود و محدودیت های غذایی مواد اولیه خوراک ماهی قزل آلای رنگین کمان و تاثیر مکمل های فایتوبیوتیکی بر افزایش کیفیت پرورش قزل آلای رنگین کمان به ایراد سخنرانی پرداختند.
از نکات برجسته و مطرح شده در این نشست به این موارد اشاره و تاکید شد: تبیین اهمیت و اهداف تغذیه آبزیان و بررسی راهکارهای مدیریت تغذیه آبزیان، به ویژه ماهیان سردابی، ضرورت تعیین نیازهای غذایی ماهی به عناصر مغذی اصلی (پروتئین، چربی ، هیدرات کربن، ویتامین و مواد معدنی) به تفکیک گونه، منطقه پرورش و اندازه پرورشی، ضرورت جایگزینی اقلام غذایی گیاهی به جای پودر ماهی و اقلام جانوری به منظور کاهش قیمت، اهمیت استفاده از مکمل های غذایی اثربخش نظیر پرو و پری بیوتیک ها، ویتامین ها، مواد معدنی، آنزیم ها و ...، ضرورت توجه به مواد غذایی نوین نظیر فیتوبیوتیک ها به منظور بهینه سازی هضم و جذب مواد، افزایش فاکتورهای ایمنی و ایجاد زمینه تولید در سطح فوق متراکم ماهی، ضرورت بهره برداری از زایدات ماهی برای تولید جیره غذایی نظیر بیوسیلاژ و سایر فراورده ها، پرداختن به تولید جیره های غذایی با کیفیت مناسب و قابلیت ماندگاری بالا در آب و سیستم گوارش ماهی و حداقل دور ریز و با قابلیت هضم بالا، ضرورت استفاده از عناصر غذایی برای افزایش مقاومت و ایمنی ماهی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری، اهمیت توجه به نوع، محل تامین، قابلیت تامین، کیفیت و هزینه عناصر غذایی برای تولید جیره اقتصادی، ضرورت متمرکز کردن مکان های عمل آوری ماهی برای افزایش قابلیت دسترسی زائدات ماهی، لزوم بومی سازی نرم افزارهای جیره نویسی تغذیه آبزیان، توسعه و بهبود فرمولاسیون جیره های غذایی براساس ارزش و کیفیت عناصر مغذی، ضرورت اجرا و تکمیل پژوهش های کاربردی و اثربخش با مشارکت پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی از مسیر شبکه پژوهش، لزوم بهره برداری از نتایج پژوهشی در عرصه تولید جیره های غذایی اختصاصی توسط کارخانجات و لزوم تشکیل کارگروه تغذیه آبزیان. بدیهی است در مورد ماهیان سردابی مانند قزل آلا، تغذیه مناسب با توجه به نیاز های غذایی این گونه ها و شرایط پرورشی بسیار حائز اهمیت است. تنظیم جیره غذایی مناسب با توجه به مراحل رشد، دما، فصول و سایر عوامل محیطی می تواند بر افزایش رشد، بهبود ضریب تبدیل غذایی و در نهایت سودآوری این بخش تأثیر چشمگیری داشته باشد. با توجه به اینکه رتبه نخست تولید آبزیان پرورشی در ایران به ماهی قزل آلا اختصاص دارد توجه ویژه به نکات و موارد مطرح شده در این نشست می تواند بر تصمیم سازی های مدیریتی در مقوله تغذیه و خوراک آبزیان سردابی موثر واقع شود.