به گزارش روابط عمومی پژوهشکده آبزی‌پروری آب‌های داخلی کشور، مراسم رونمایی از دستاورد مهم علمی با عنوان «دستیابی به دانش فنی تکثیر مصنوعی و تولید لارو ماهی سس‌بزرگ سر دریای کاسپین» با حضور مدیران دستگاه‌های تحقیقاتی، اجرایی، دانشگاهی و جمعی از کارشناسان و پژوهشگران حوزه شیلات و آبزی‌پروری در روز یکشنبه مورخ 25 خرداد 1404 در محل سالن همایش پژوهشکده برگزار شد.
در ابتدای مراسم محمدصیادبورانی رییس پژوهشکده ضمن خوش آمد گویی به مدعوین اظهار داشت: یکی از رسالت های این پژوهشکده انجام تحقیقات کاربردی برای دستیابی به زی فن تکثیر مصنوعی گونه های بومی و درخطر انقراض دریای کاسپین است که اجرای این پروژه در راستای دستیابی به این اهداف به صورت مشترک بین پژوهشکده و مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان استخوانی شهید انصاری رشت صورت گرفته است.
سیدفخرالدین میرهاشمی نسب (مجری پژوهشکده) به ارائه گزارشی درخصوص ایجاد بانک ژن سس ماهی سربزرگ دریای کاسپین و انجام آزمایش های متعدد برای القای رسیدگی جنسی در مولدین سس ماهی برای دستیابی به دانش تکثیر مصنوعی و تولید لارو این گونه پرداخت.
دانیال گروهی(مجری مرکز شهیدانصاری) نیز به بیان چگونگی شکل گیری کارگروه سس ماهی و فعالیت های مشترک انجام گرفته در آن مرکز اشاره کرد.
محمد صدیق مرتضوی رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در این مراسم ضمن قدردانی از پروژه انجام گرفته و دستاوردحاصله، مشارکت و هم افزایی بین تحقیقات، شیلات و دانشگاه را از دلایل دستیابی به این موفقیت دانست. وی در ادامه بر ضرورت استمرار اجرای پروژه مذکور با هدف دستیابی به نتایج پایدار و قابل ترویج به بهره برداران تاکید کرد.
شایان ذکر است ماهی سس بزرگ سر یکی از گونه‌های بومی و اقتصادی دریای کاسپین است که به دلایل مختلف از جمله فشار صید، تخریب زیستگاه های طبیعی و آلودگی ها در معرض تهدید جدی قرار داشته و براساس آمار صید سازمان شیلات و منابع علمی معتبر به شدت نیازمند حفاظت می باشد. دستیابی به دانش فنی تکثیر مصنوعی این گونه، گامی مهم در مسیر بازسازی و حفاظت از ذخایر این گونه ارزشمند در دریای کاسپین و رودخانه های مهم استان می باشد.